Warning: Creating default object from empty value in /homepages/28/d751236184/htdocs/app751244306/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Med samfunnsproblemer som forretningsidé - Sandkassa

– Vil gjøre samfunnsproblemer til forretningsmuligheter

3. desember 2018

– Jeg har savnet et sted hvor det er lov til å leke med store problemer, sier Preben Carlsen. Nå starter den tidligere Trigger-gründeren Sandkassa, et selskap som skal gjøre samfunnsproblemer til forretningsmuligheter ved hjelp av teknologi og i partnerskap med andre.

 

Bærekraft er i ferd med å bli stadig viktigere for de fleste selskaper. Det har blitt vanlig å inkludere FNs bærekraftsmål i selskapsstrategier, men det er fortsatt langt mellom de som leverer bærekraftige løsninger i praksis.

 

– Mange selskaper begynner med seg selv, fremfor å sette samfunnsproblemet de skal løse i sentrum. Dermed blir bærekraft ofte et verktøy for å redusere negative konsekvenser av eksisterende virksomhet, fremfor å være utgangspunktet for utviklingen av helt nye løsninger. Vår ambisjon er å snu prosessene på hodet ved å gjøre samfunnsproblemer til forretningsmuligheter fra første dag, sier Preben Carlsen, gründer og daglig leder i Sandkassa.

 

Bærekraftig teknologiutvikling

I følge FNs klimapanel har verden kun 11 år på å hindre at klimaendringene får store og irreversible konsekvenser for områder som matsikkerhet, krig og konflikt, migrasjon, helse, fattigdom, artsmangfold, sult, stigning i havnivåer, ekstremvær og økonomisk vekst.

 

– Hvis vi skal klare å drive frem de massive endringene som kreves for å løse klimautfordringene, er vi helt avhengige av å utvikle bærekraftige teknologiløsninger som skalerer med eksponentiell hastighet. Det betyr at bærekraftspesialister og teknologer må jobbe tettere sammen for å styrke linken mellom samfunnsproblemer, forretningsmuligheter og muliggjørende teknologi. Sandkassa skal være en katalysator for slike samarbeid, sier Carlsen, som forteller at navnevalget på det nye selskapet setter standarden for hvordan de skal jobbe.

 

– Stemningen blir ofte så alvorlig når man jobber med store problemer. Det gir sjelden de beste ideene, så derfor angriper vi utfordringene med lave skuldre, entusiasme og lekenhet. På den måten skaper vi et godt samarbeidsklima, kreativ takhøyde og det trygge rommet som trengs for å feile fort, lære mye og videreutvikle effektivt.   

 

 

Kaosteori som innovasjonsfilosofi

Sandkassa er ikke et vanlig selskap. Det er et lite miljø som opererer i et kraftfullt økosystem som består av unike konsepter som de ansatte har vært med å bygge opp og eier.

 

– Å løse problemer som betyr noe for mennesker, samfunnet og klimaet er den beste oppskriften for alle som vil skape langsiktig lønnsomhet for sine eiere. Ved å jobbe inn i et større økosystem som består av personer, selskaper og investorer som har et felles verdigrunnlag, øker sannsynligheten for å skape kreative koblinger, verdiøkende partnerskap og bærekraftige forretningsmuligheter. På den måten gjør vi kaosteori til effektiv innovasjonsfilosofi, sier Carlsen.

 

Økosystemet til Sandkassa består av følgende konsepter:

  • Folk Oslo: Et problemverksted med over 180 medlemmer fra alle samfunnslag, bransjer og sektorer. En arena som utvikler lokale løsninger på globale utfordringer i et tverrfaglig miljø. Fungerer som en kilde til nye ideer og en møteplass for talenter som Sandkassa kan samarbeide med.
  • Timeshift: Et teknologidrevet konsulentkooperativ som består av ti konsulentselskaper som jobber med innsikt, analyse, innovasjon og posisjonering. Gir Sandkassa tilgang til spennende kompetanse og selskaper som ønsker å utvikle seg i bærekraftig retning og investere i nye bein å stå på.
  • Society Investment Lab: Et kunnskapsbasert nettverk av samfunnsinvestorer som deler kunnskap, erfaring og utvikler verktøy som kan dokumentere at bærekraftige investeringer lønner seg. Nettverket er under oppbygning og vil bestå av både selskaper, profesjonelle investorer og engler som ønsker å investere i selskaper som bidrar til å løse viktige utfordringer i verden.
  • Trigger: Et av verdens mest anerkjente kommunikasjonsbyråer og Sandkassa sin partner for å sette viktige saker på agendaen og få flere til å ta bedre valg. Sandkassa samarbeider med Trigger i sitt arbeid med samfunnsposisjonering og kommunikasjon for oppstartsselskaper og selskapspartnere.
  • Reodor: Et innovasjonsbyrå som jobber i skjæringspunktet design, teknologi og forretningsutvikling. Sandkassa samarbeider med Redoro om å ta ideer og konsepter videre til digitale produkter og tjenester.

 

Om Sandkassa

Sandkassa er et fødested for nye produkter, selskaper, prosjekter og kampanjer som løser viktige samfunnsproblemer. Hovedambisjonen er å bygge nye produkter og selskaper, men Sandkassa har også kompetanse innenfor posisjonering, kommunikasjon og mobiliseringskampanjer som de utnytter hvis behovet oppstår.

 

Det er Preben Carlsen som står bak Sandkassa. Han har tidligere bygget opp Trigger til å bli verdens beste kreative PR-byrå, og har det siste året vært en fødselshjelper for problemverkstedet Folk Oslo og innovasjonsselskapet Reodor som har spunnet ut av Trigger. Han har også vært involvert i oppstarter som Nyby, No Isolation, Charge og PlayfinitySandkassa er den første satsingen siden han gikk ut av Trigger, som Carlsen skal jobbe aktivt med å bygge opp og lede over tid.

 

Yonas Sandbæk er CTO i Sandkassa. Han har over 20 års erfaring med teknisk utvikling, og har jobbet mye med frontend-teknologi,  elektronikk, VR, AR, maskinlæring, spillutvikling og interaktive løsninger. Yonas er en kreativ utvikler som trives med å eksperimentere med ny teknologi og han er en dyktig rådgiver på områder som teknologivalg, online marketing og målgruppeinnsikt.

 

Sandkassa jobber allerede med å sjøsette flere nye konsepter. Blant annet Good Move, No Hate, Lifetrack og innovasjonsprosjektet Oss vs klimaendringene. Sandkassa holder til i Keysersgate 3, hvor de har etablert en liten inkubator for å jobbe tett på selskapene de jobber med i de første 6-12 månedene etter etablering.


Vil du vite mer om Sandkassa, kan du ta kontakt med Preben Carlsen, daglig leder, på telefon (+47) 906 83 044 eller e-post: preben@sandkassa.com 

Vil du ha flere nyheter fra Sandkassa?

Leave a Reply